Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Maraş Sumak Ekşisi Akıtı’da Tescillendi

Maraş Sumak Ekşisi Akıtı’da Tescillendi
06.09.2017
A+
A-

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak el sanatlarımız ve Maraş yemeklerinin tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı 14 başvuru içerisinde yer alan Maraş Sumak Ekşisi Akıtı  da tescillendi.

Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Patenti almak için yaptığı başvurulardan Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı ve Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş File Nakışı’nın ardından Maraş Sumak Ekşisi Akıtı da “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun” Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak resmiyet kazandı.

Bültende yer alan bilgiler doğrultusunda Maraş Sumak Ekşisi Akıtı hakkında: “Sumak (Rhus coriaria L.), Antepfıstığıgiller (Anacardiaceae) ailesine bağlı Rhus cinsini içeren ülkemizde Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde doğal florada kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Genellikle meyveleri kurutulup öğütüldükten sonra baharat olarak kullanılmakta ve çeşitli yemeklere ekşi tat vermektedir. Türk mutfağının genel yapısında baharat ve lezzet artırıcı bileşenlerin sayısı sınırlı olmakla birlikte Doğu Akdeniz ve Güney bölgelerimizde çeşidin ve kullanım oranının arttığı görülmektedir. Sumak, ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir baharat olmasına karşın, sumak ekşisi çoğunlukla yetiştiği yörelerin mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kahramanmaraş mutfağında da özel bir kullanım yerine sahip ve simgesel lezzet olan sumak ekşisi (yerel deyimle ‘ekşi ahıtı’ veya ‘sumak akıtı’) Temmuz sonu ile Eylül aylarında üretilmektedir. Sumak ekşisi akıtı yörede yemeklere, çorbalara ve salatalara katılarak, diğer yörelerden farklı tat ve lezzette gıda ürünleri üretmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle Kahramanmaraş’a özgü ekşili çorba, dolma, kabak yemeği ve çeşitli salatalara ilave edilerek ürünlerin kendine has tat ve aroma oluşumuna katkı sağlamaktadır” denilerek bilgi verildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan diğer 9 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda onaylanması için işlem görüyor.

Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi ve Maraş File Nakışı ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı dışında geleneksel el sanatlarımızdan Maraş İşi Sim Sırma ile beraber Maraş yemeklerinden Fıstık Ezmesi, Naturel Sızma Zeytinyağı, Maraş Parmak Peyniri, Ravanda Şerbeti, Sarı Çeltik Pirinci, Urmu Dutu, Maraş Çöreği, Kahramanmaraş Abbas İnciri’ne ilişkin coğrafi işaretlerin korunmasına yönelik tescil talebinde bulundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce Türk Patent Enstitüsü’ne Kahramanmaraş adına tescillenmek üzere yapılan diğer başvurular şunlar:

1-MARAŞ İŞİ SİM SIRMA
2-FISTIK EZMESİ
3-MARAŞ NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI
4-MARAŞ PARMAK PEYNİRİ
5-MARAŞ RAVANDA ŞERBETİ
6-MARAŞ SARI ÇELTİK PİRİNCİ
7-MARAŞ URMU DUTU
8-MARAŞ ÇÖREĞİ
9-KAHRAMANMARAŞ ABBAS İNCİRİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.