Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
Manevi değerlere sahip Kurban Bayramımız sayesinde tüm akrabalarla, tanıdıklarla biraraya geliyoruz. İhtişamlı sofralar, yemekler, tatlılar bizleri bekliyor.Peki bu güzel bayramda beslenmemize nasıl dikkat edebiliriz? İşte sizler için birkaç güzel bilgi..
Öncelikle sabah güzel bir kahvaltı yapalım biliyoruz ki kahvaltı günün en önemli ve atlanılmaması gereken öğünü.
Bayramda kesilen kurbanda Rigor Mortis (ölüm katılığı) meydana gelmektedir. Toplumumuzun yaygın olarak yaptığı hatalardan biri etin kesilir kesilmez tüketilmesidir. Bu aşamada Rigor Mortis evresi tamamlanmadığı için et tüketimi sonucunda ciddi hazımsızlık, mide ağrısı, besin zehirlenmeleri görülmektedir. Uygun olan kurban kesildikten sonra etin güneş görmeyen ortamda buzdolabı sıcaklığında 24-36 saat bekletildikten sonra tüketilmesidir.
– Et tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?
Etler iyi kalitede protein içerir. Bununla birlikte doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir ve kalp damar sağlığı için pişirirken ilave yağ eklenmemeli, etler görünür yağlardan arındırılmalıdır.
Toplumumuzda çok sık tüketilmekte olan sakatatlar(kelle,ciğer,paça) yüksek kolesterol içeriğine sahiptir ve tüketilmemelidir.
- Etlerin besin değerinin, yapısının,lezzetinin korunması için kızartma, kavurma gibi yüksek sıcaklıkta kanserojen madde oluşumuna neden olan pişirme yöntemlerinden uzak durmalı, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
- Etler iyi kalite protein kaynağı olmasının yanında aynı zamanda demir, çinko, selenyum gibi mineraller ve B1, B6,B12 vitaminlerini de içermektedir.
- Besin çeşitliliğinin sağlanması ve demir, çinko, selenyum gibi minerallerin emilimini arttırmak amacıyla etler sebzelerle birlikte tüketilmelidir.Sebzelerde bulunan C vitamini bu minerallerin emilimini arttırmaktadır. Sofralarımızda bol yeşillik ve salataya (üzerine limon sıkılabilir) yer vermeliyiz.
-Etleri nasıl depolamalıyız?
Etler çabuk bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Sağlık sorunlarına yol açmaması için depolama koşullarına dikkat edilmelidir.Kesilen etler hemen soğutucuya koyulmamalıdır.Rigor Mortis sırasında karanlık ortamda 3-4saat bekletilmelidir ve 4°C’de 24 saat içerisinde et olgunlaşmaktadır.
- Çok küçük parçalara ayrılan etlerde potansiyel risk artar.Kıyma yerine daha büyük parçalar halinde depolanmalıdır. Etler derin dondurucuda-18°C’de 4-6 ay sağlanabilmektedir.
- Etler hazırlanacak yemeğe göre buzdolabında 6-8 saat bekletilerek çözündürülmelidir. Güneş ışığında veya oda sıcaklığında çözündürme işlemi uygulanmamalı, çözünen etler tekrar doldurmamalıdır.
- Besin tüketimimizin arttığı bu dönemde fiziksel aktiviteyi de arttırmalıyız.Tempolu yürüyüşler yapılabilir.
- Tatlılar da ikram edilebileceği için tüketmek istediğiniz takdirde tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanarak kalori alımını azaltılabilirsiniz.
- Sofralardan salataları ve bol yeşillikleri ihmal etmeyin.Hem tok tutmaya yardımcı(bu sayede et tüketiminde aşırıya kaçmayı önler) hem de olası bir hazımsızlığın önlenmesinde etkilidir.
Sevdiklerinizle birlikte mutlu bir bayram geçirmeniz dileğimle. Sağlıkla kalın.
DİYETİSYEN AYSUN BOZOĞLU
0(544) 771 33 34
dytaysunnbozoglu@gmail.com