Kahramanmaraş’ta Kuraklık Kendini Hissettiriyor
Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü vatandaşları su tüketiminde tasarruflu olmaları için uyardı.
Kahramanmaraş’ta son yılların en kurak yılı yaşanırken,artan sıcaklıklar ile birlikte su tüketiminin artması sonucu KASKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşların su kullanımında tasarruflu davranmaları konusunda uyarıda bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altunok: ‘’ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un önderliğinde il genelinde vatandaşlarımıza kesintisiz içme suyu ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Ancak iklim şartlarından dolayı ilimiz bu yıl çok düşük yağış aldı. Kahramanmaraş’ın yıllık ortalama yağış miktarı 732 m²/kg iken bu yıl ancak 337 m²/kg.Başka bir ifadeyle ilimize ortalama yağışın % 46’sı düşmüş durumda. Yağışın azlığı yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızı olumsuz etkilemiş durumda. Ayvalı Barajımızda doluluk oranı % 29,kaynak sularımızın debisinde düşüş yaşanıyor. İçme suyu amaçlı sondaj kuyularımızdaki su seviyelerinde düşüşler başladı. 8 Temmuz Cuma günü Pazarcık ilçesinde çalışmaları incelemek için gittiğimizde Evri Mahallesinde bulunan Mizmili Gölü’nün kuruma aşamasına geldiğini gördük. Mahalle sakinleriyle görüştüğümüzde bugüne kadar gölün bu seviyeye hiç düşmediğini söylediler. Ancak her ne şartta olursa olsun bizim görevimiz Kahramanmaraş halkına kaliteli ve kesintisiz içme suyu ulaştırmaktır. Kuraklıkla ilgili biz KASKİ olarak üzerimize düşen görevi yaparak tüm il genelinde ilave çalışmalar yürütmekteyiz. Ancak bu konuda vatandaşlarımıza da büyük görevler düşmekte. Suyun tasarruflu kullanılması konusunda özen göstermeleri, özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın içme suyuyla kesinlikle bahçe sulaması yapmamalarını rica ediyoruz. Kaçak su kullanımlarında ve su arızalarında vatandaşlarımızın 185 Çağrı Merkezimize bilgi vermeleri büyük önem arz ediyor’’ dedi.
Herkesin tek tek göstereceği bireysel çabaların kullanılabilir su miktarının korunması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Altunok, 4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini söyledi.