Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Uygulanır?

Akdeniz Diyeti Nedir,  Nasıl Uygulanır?
30.04.2019
A+
A-

Akdeniz diyeti; zeytinin bol yetiştirildiği Akdeniz bölgesindeki insanların uyguladıkları doğal ve geleneksel beslenme alışkanlıkları olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak Akdeniz diyeti yüksek düzeyde zeytinyağı, bitkisel besinler, balık ve deniz ürünleri , orta düzeyde süt ve süt ürünleri tüketimi ve düşük düzeylerde kırmızı et ve ürünleri tüketimi üzerine kurulu bir diyettir. Yapılan birçok çalışma Akdeniz tipi beslenme modelinin metabolik sendrom, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı nörodejeneratif hastalıklar ile kanser riskini azalttığını göstermiştir. Diyette özellikle hayvansal kaynaklı gıdaların düşük oranda tüketilmesi ile koroner kalp hastalıklarının azaldığı görülmüştür.Süt grubu olarak en çok peynir ve yoğurt olarak tüketilmektedir. Sebze, taze meyve, tahıl ve zeytinyağının yüksek düzeyde tüketimi ile vücuda yüksek düzeyde C vitamini, beta karoten, tokoferol, çeşitli mineraller, polifenoller ve antosiyaninlerin alınması kansere karşı korumaktadır.


Akdeniz besin piramidinde günlük tüketimin temelini bitkisel besinler oluşturmaktadır.

Tahıllar, meyve, sebze ve zeytinyağı her öğün tüketilmelidir. Tahıllar tercihen tam tahıl olarak 1-2 porsiyon, sebzeler en az 1 porsiyonu çiğ olarak tüketilecek şekilde 2 ya da daha fazla porsiyon, meyveler ise 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Sebze ve diğer bitkisel besinler zeytinyağı ile pişirilmelidir. Günde ortalama 1,5- 2 litre su tüketilmeli, ayrıca şekersiz bitki çayları, çay, az yağlı, az tuzlu et suları da tüketilebilmektedir.

 Süt ürünleri, zeytin,yağlı tohumlar, baharatlar, soğan ve sarımsağın ise her gün tüketilmesi gerekir. Süt ürünleri tercihen az yağlı olarak 2 porsiyon (2 bardak süt veya 8 yemek kaşığı yoğurt veya 4 yemek kaşığı yoğurt 2 su bardağı ayran gibi)tüketilmelidir. Beyaz et 2 porsiyon,  kurubaklagiller 2 porsiyondan fazla, yumurta ise 2-4 porsiyon önerilmektedir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar sonucunda  Akdeniz diyeti iyi sağlığı sürdürme ve kronik hastalıkları önlemede ideal bir diyet modeli olarak görülmektedir ve zengin besin içeriğiyle kanser,obezite,tip 2 DM gibi  pek çok hastalığa karşı koruyucu rol üstlenmektedir.Tercihlerimizi sağlıklı beslenmeden yana kullanarak birçok hastalık riskine karşı önlem alabiliriz..

SAĞLIKLA KALIN…

Stj.Diyetisyen AYSUN BOZOĞLU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.