Başkan Erkoç Erasmus Projesini İmzaladı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yaşlılara yönelik yapılan yeni bir proje daha hayata geçiyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar programı kapsamında şehrimizde Alzheimer ve Alzheimer başlangıcı olan kişilere yönelik “USE OR LOSE” (Kullan veya kaybet) adlı proje ülke genelinde yapılan 130 proje arasından başarılı bulundu.
Projede yerelde; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek. Projenin yurtdışında ise İtalya, Bulgaristan, Polonya, Yunanistan’dan çeşitli kamu ve STK’lar olmak üzere 7 ortaklık yapısına sahip. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan proje Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yüzde yüz hibe ile desteklenmektedir.
Projenin sözleşmesini imzalayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Yaşlılarımız başımızın tacı, onları manevi evlatları olma adına gerekli olan tüm çabayı ekibimizle birlikte göstermekteyiz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize katma değer yaratacak projemizin hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.
PROJE NELERİ KAPSIYOR?
Günlük yaşamın stresine bağlı olarak başta 65 ve üzeri yaşlılar olmak üzere Alzheimer hastalığı dünya genelinde hızla artmaktadır. Alzheimer hastalığı başlangıç evresinde çeşitli zihinsel aktiviteler, egzersizler, sosyal ve kültürel faaliyetler ile gerekli tedbirler alınabilmektedir. Erasmus+ Stratejik ortaklık programı kapsamında başta 65 yaş üstü yaşlılar olmak üzere ve Alzheimer başlangıcı olan kişilere ve onların ailelerine yönelik uğraş terapi kılavuzu(guidebook) oluşturulmak amaçlanmaktadır. Rehber kılavuzla birlikte Alzheimer başlangıcı olan hastalar ve ailelerine hastalıkla savaşmak için ne gibi aktivitelerde bulunması gerektiği, beslenme, ailelerin hastalara ne gibi görev ve sorumluluk vermesi gerektiği, hangi tür sosyal aktivitelerin Alzheimerla mücadelede de etkili olacağını içeren bir kılavuz olacaktır. Rehber kılavuzda yer alan aktiviteler yaşlılarımız uzman eşlinde kurumumuza ait olan ve yaşlılara yönelik hizmet veren “yaşlı dinlenme” salonlarında yapılacaktır. Ayrıca, Alzheimer başlangıcı olan hastalar ve gönüllü gençler bir araya gelerek uğraş terapileri yaparak yaşlılar ve gençler birlikte faaliyetler ile yaşlıların psikososyal rehabilitasyonuna destekte bulunmuş olacaklar.
PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Erasmus Stratejik ortaklık kapsamında Avrupa seviyesinde yenilikçi stratejik ortaklık oluşturularak Alzheimer hastalığını önlemeye yönelik çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunulacak, ayrıca yurtdışı ortaklarımızla seminer ve konferanslar düzenlenecek, iyi uygulamaları yerinde görmek için çeşitli yurtdışı çalışma ziyaretleri yapılacaktır. Yaşlılarımızın ilgi alanlarına göre çeşitli görev ve sorumluluklar verilerek yaşlılarımızın zihinleri kullanmalarına yardımcı olunacak ve aktif yaşlanmalarına katkıda bulunulacaktır. Alzheimer’ı önlemeye yönelik oluşturulacak rehber kılavuz başta İngilizce ve proje ortaklarımızın dilleri olmak üzere çevriler yapılarak rehber kılavuzun Avrupa çapında kullanımı ve görünürlüğü sağlanacaktır.