Cesur Fm’in Konusu, Corona Virüs’ü
KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Selçuk Nazik Corona Virüs ile ilgili Kahramanmaraş’ta 96.6 frekansından yayın yapan Cesur FM’in canlı yayın konuğu oldu.
Moderatörlüğünü Serkan Ercüment Kuzu’nun yaptığı hayatın içinden programında sorularıyla gazeteci Cihan Ahmet Cesur Doç. Dr. Selçuk Nazik’i canlı yayın konuğu olarak ağırladılar. Corona virüsünün belirtileri ve korunma yollarına ilişkin Cesur fm’de bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Selçuk Nazik, “Korona bulaşan ölüyor, dememeliyiz. Şunu da bilelim ki bu hastaların hepsi ölmüyor, çoğu düzeliyor ve yüzde 80’i tedavisiz iyileşiyor.
Corona’nın ilk kez 1965’te tespit edilen tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsü olduğunu belirten Doç. Dr. Nazik, “Bu bir RNA virüsü ve zarflı. Zarflı virüsler dışarıda çok fazla yaşayamazlar. Daha önce de corona virüs ile karşılaştık ve biz kendi yaptığımız örneklemlerde nezle dediğimiz etkenin karşılığı corona aslında. Bunlar insanlarda görülen corona tipleri ama bunun alpha, beta, gama ve delta gibi alt tipleri var. Bu tiplerin her biri ayrı enfeksiyon yapıyor. Karşımıza başka zamanlarda başka virüsler de çıkabilir” diye konuştu.
COVİD-19’un 6 kıtada 70’in üzerinde ülkeyi etkilediğini dile getiren Nazik, “Hastalığın yayılımına baktığımızda Çin’de arttığı görülüyor ama biz şunu asla düşünmeyelim. Korona bulaşan ölüyor dememeliyiz. Yüzde 2 ile başlamıştı, yüzde 3-4 arasında ölüm oranına sahip. Bizi endişelendiren Çin dışında artan vakalar. Ama iyileşenler de var. Bunu da bilmek gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.
Corona virüsünün solunum damlacıkları ve temas yoluyla bulaştığının altını çizen Nazik, “Öncelikle korunmak için cerrahi maskeler kullanmalıyız. Tek başına bu yetmez, el hijyeni çok önemli. Bu, mukozalardan bulaşıyor. Yani göz, burun ve ağız yoluyla insandan insana, yüzeylerden bulaşıyor.
Onun için her yere temas etmemeye özen gösteriyoruz. Yurt dışına çıkan arkadaşlar daha fazla dikkat etmeli, her yere temas etmemeli. Damlacık yoluyla çıkıyor, damlacık yoluyla ise öksürük, hapşırıkla çıkıyor. Bunun için biz bir metre mesafe koyuyoruz, bakanlığın da uçakta özellikle iki ön, iki arka, iki yan demesinin sebebi bu. 1 metreden daha fazla yaklaşmamak lazım. Yaklaşacaksak da cerrahi maske kullanılması gerekli. Virüs cansız yüzeylerde 2 ile 8 saat kalabiliyor” dedi.
Kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişen virüste 24-27 güne kadar uzayan vakaların da görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Selçuk Nazik, “İnsanlar, ateş, yorgunluk, kur öksürük, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikâyetlerle geliyor. Bildiğimiz üst solunum yolu enfeksiyon semptomlarıyla geliyor ama bunlar çeşitlilik arz edebiliyor.” diye konuştu.
Olası bir durum için Kahramanmaraş’ta bütün hazırlıkların yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Selçuk Nazik Cesur Fm dinleyenlerine virüsten korunmaları için tavsiyelerde bulundu. Nazik, “Ellerimizi yıkayalım, maskemizi takalım, kalabalığa girmeyelim ve elimizi yıkamadan gözümüze, burnumuza ve ağzımıza elimizle dokunmayalım. Ayrıca ben iyi beslenmeyi öneriyorum, protein ağırlıklı beslenmenin sağlıklı olacağını düşünüyorum.” dedi.