Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Dr.Ramazan Hurç Göksun Yollarını Kaleme Aldı

Dr.Ramazan Hurç Göksun Yollarını Kaleme Aldı
08.11.2020
A+
A-

2004-2014 Yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisinden Göksun Belediye Başkanlığı yapan ve 2 döneminde de   önemli projelere imza atan Dr Ramazan Hurç geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Kahramanmaraş-Göksun yolu için bir değerlendirme yazısını sosyal medya hesabından paylaştı. Siyasetçi Hurç kaleme aldığı yazısında Göksun yolunun tarihsel olarak değişim ve gelişime değindiği yazısında  bundan sonraki süreç için Göksun’un diğer çevre yollarının yapılmasının faydalarına değindi. Siyasetçi Hurç’un kaleme aldığı yazı şöyledir.

“Kahramanmaraş-Göksun Yolunun tünellerinin dün (07 Kasım 2020) Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapıldı. Öncelikle bu tünellerin yapılmasında emeği geçen herkese bir Göksunlu olarak teşekkür etmeyi borç bilirim. Eskilerin ifadesiyle: “Allah devletimize zeval vermesin.”

Göksun tarihte bilinen zamandan beri, idari bakımdan ya doğrudan ya da dolaylı olarak hep Kahramanmaraş’a bağlı kalmıştır. Yirminci yüzyılın başına kadar Kars-ı Zülkadriye’nin (Kadirli) kasabası olarak varlığını sürdürmüştür. Tarih boyunca orduların ve ticaret kervanlarının geçiş güzergâhı ve Çukurovalı konargöçerlerin yaylakı olmuştur. Buna mukabil Kadirli, Osmaniye ve Ceyhan gibi yerler de Göksunlunun kışlağı olmuştur. Bu bakımdan Göksun’un kültüründe Çukurova kültürünün daha baskın olduğu görülmektedir.

Kahramanmaraş-Göksun arasındaki yalçın dağlar kolay geçit vermemekteydi. Bu nedenle Göksunlu daha çok Kayseri’nin ticari hinterlantına girmiştir. İçinde bulunduğu konum sebebiyle Göksunlu geçmiş yıllarda tüm bağlantılarını Kadirli-Andırın ve Kayseri ekseninde devam ettirmiştir.

Yıl 1915, Birinci Dünya Savaşı başlamış, Devlet-i Aliyye savaşın başlangıcında Tekâlîf-i harbiye (savaş sırasında alınan fevkalâde vergi) ile öşür vergilerinin Göksun’dan toplanarak Maraş’a sevkini istemiştir. Ancak Göksun-Maraş arasındaki kağnı yolu karla kapanmıştır. Göksunlular bu durumda Maraş’a gitmek mümkün değilfir, diyerek şöyle mazeret beyan ederler: Söğütlerine kar yağdı, bütün yollar kapandı. Kısmen erkeklerimiz askere alındı. İhtiyar ve çocuklarımızla bu kışta dağlara düşmemiz ölümü göze almaktır, diye durumu bütün çıplaklığı ile bildirirler. Ancak devletin bu vergilere ihtiyacı vardır. Bu sefer kağnılarla 200km’lik Malatya’ya sevki istenir. Göksunlular da erkek, kadın, çocuk demeden istenilen vergileri Malatya’ya götürmek zorunda kalırlar. Öykülerle dolu bir yolculukla Malatya’ya giderler.

Göksun-Maraş arasındaki yolculuk yıllarca Püren ve Arslanbeyçifliği üzerinden yaya ve tırnaklı hayvanlarla sağlanıyordu. Bu yolculuk sırasında Püren’den geçen yolcular çoğu zaman kurt/canavar sürülerinin saldırılarına uğruyorlar, bazen de kurtlara yem oluyorlardı. Nihayet Göksun-Maraş yolu Saraycık Beli bağlantılı olmak üzere 1936 yılında bağlanmıştır. Artık Göksunluların nadide tomrukları kağnılarla Maraş pazarına birkaç gün içerisinde ulaştırabiliyorlardı.

Göksun Belediye Meclisi 12.2.1960 yılında başbakan Andan Menderes’in Maraş’ı ziyaretinde bir fahri hemşerilik beratı hazırlamışlar. Bu beratta: Senenin beş ayında karlı dağlar arasında mahsur Göksun, diyerek berata giriş yapmışlardır. Göksun’un içinde bulunduğu konumu gayet güzel ve özlü sözlerle betimlemişlerdir.

Göksun-Maraş yolu Saraycık Beli üzerinden Şose olarak Püren üzerinden yeni yol açılıncaya (1974 yılına) kadar devam etti. Bu yol da ihtiyaca cevap verecek bir yol değildi. Nihayet yeni güzergâhlar belirlendi. Tüneller açılmasına karar verildi ve 2012 yılında Arslanbeyçiftliği tarafından ilk kazma vuruldu. Sekiz yıllık hummalı çalışma ile Göksunlu Âşık Hüdai’nin dizelerde dile getirdiği gibi: Dağlar ne dağlarsınız/Baharda ağlarsınız/Yazın al yeşil giyer/Kışın ak bağlarsınız. Başı dumanlı karlı dağlar, artık kışın ağlamıyor ve ağlatmıyor. Sevenlerini kucağında besliyor ya da koltuğunu siper ederek kolaylıkla salıveriyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız Göksun tünellerinin açılış konuşmasını yaparken: “Önceki yıllarda inşaatı biten ve bir bölümü trafiğe açılan Kahramanmaraş-Göksun yolunun tamamını bugün resmen hizmete açıyoruz.” diyerek yolun tamamlandığı gibi bir anlayış hâkim kılınmıştır. Oysa Göksun tarafından Arslanbeyçiftliği Köyü-Öşüngele-Karatarla ve sanayi arasındaki yolun yapımı ve tünelin açılması büyük bir ilgi ve umutla beklenmektedir.

Göksun’un bu yolu bir devlet yoludur. Kafkasları Akdeniz’e, Suriye’yi Doğu Akdeniz’i İstanbul’a bağlayan bir yoldur. Yavuz Sultan Selim Mısır’dan gelirken Antakya’dan geçmiş, Antep, Maraş ve Göksun üzerinden geçerek İstanbul’a gitmiştir. O günden beri bu yola İstanbul yolu denmiştir.

Göksun’un ve Göksunlunun yol talebi yine devam edecektir. Örneğin, Göksun-Tufanbeyli- Tomarza ve Kayseri yolu ile Karadeniz-Akdeniz yolu bağlamında Göksun-Andırın-Kadirli ve Ceyhan yolu bölge insanı tarafından büyük bir özlemle beklenmektedir.

Göksun Tünellerine Kahramanmaraşlı şair ve yazarlarının adının verilmesi bir hakkı teslim etme bakımından iyi düşünülmüştür. Çünkü Kahramanmaraş’ta sadece Yedi Güzel Adam yoktur. Daha nice güzel adamlar vardır.

Tekraren ifade ediyorum ki, Kahramanmaraş-Göksun Tünellerinin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tünellerin yapımında vefat eden işçilere de Allah’tan rahmet dilerim. Allah devletimizi ve Türk milletini ilelebet var eylesin. Kahramanmaraşlının gözü aydın olsun.”

 08.11.2020.

Dr. Ramazan Hurç

YORUMLAR

  1. Cafer Alıcı dedi ki:

    Ramazan bey,
    Kaleminize, zihninize, sağlık.Teşekkürler. Güzel bir tarih turu olmuş.
    Memleketin her köşesi gibi, Göksun’umuz da böyle güzel yatırımları hak ediyor. Emeği geçen herkes
    saygı ve hürmete layıktır. Selam ve sevgiler.