Göksun Doğal Patatesini Denedinizmi?
Göksunda patates hasadı başladı.Türkiye’nin bir çok yerinden Göksun ilçesinde patates tohumu üretmek için tohum firmaları her yıl olduğu gibi bu yılda ilçeye yoğun rağbet gösteriyor. Patates tohumu üretmek için Göksun’da arazi kiralayan firmaların yetkilileri Göksun topraklarının veriminden memnun olduklarını ifade ettiler.
Göksun ilçesinde 9 yıldır patates üretimi yapan Hamit Demir’i ziyarette bulunarak bu yıl üretim tüketim ve teknik bilgileri sorduk.
-Hamit Bey kaç yıldır patates üretimi yapıyorsunuz ve neden patates?
Hamit Demir: “Ticari anlamda 9 yıldır patates üretiyoruz.Köftesi, tavası, kumpir, sulu yemek çeşitleri ve kızartması ile sofralarımızın vazgeçilmezidir. Patates içerdiği zengin vitamini (A.C.D.B6.B12), protein, kalsiyum, magnezyum ve demir elementleriyle sağlık deposudur aynı zamanda.Anne –babalar olarak hemen hepimiz çocuklarımızın sebze yemeği yemediğinden yakınır dururuz ama bu esnada patatesinde bir sebze çeşidi olduğunu göz ardı ederiz nedense. Patatese “Hayır” diyen çocuğa rastlamadım henüz.”
-Üretim esnasında yapay gübre ve ilaç kullanıyor musunuz?
Hamit Demir: “Yapılması neredeyse zorunlu hale gelmiş olan tohum ilaçlaması haricinde herhangi bir sentetik kimyasal içerikli ilaç kullanmamaya özen gösteriyoruz. Gübre olarak sizin de gördüğünüz gibi gübre olarak çiftlik gübresi, hümik asit ve dekara 1 kg potasyum tatbik ettik.”
Söyleşimize Hamit Bey’in aynı zamanda Organik Tarım Teknikeri olduğunu öğrendiğimiz eşiyle devam ediyoruz.
-Hatice Hanım üretim biçiminizi nasıl nitelendiriyorsunuz?
Hatice Demir: “Birim alandan daha fazla ürün almayı amaçlayan, inan sağlığını ikinci planda tutan, kar odaklı konvensiyonel tarımın aksine; insan, hayvan ve çevre sağlığına özen gösteren, ekolojik dengeyi korumaya yönelik dolayısıyla uzun vadede kazanç sağlamayı amaçlayan doğal, sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarını benimseyen organik tarım yanlısı ender üreticilerden olduğumuz kanaatindeyim. Bu sebeple de birim alandan aldığımız ürün konvensiyonel tarıma göre düşük miktarda olmaktadır.
-Yetiştirdiğiniz ürünlere “Organik” diyebilir miyiz?
Hatice Demir: “Hayır ürünlerimize “Organik” diyemeyiz. Şöyle ki; üretimden tüketime kadar her aşaması denetime tabi olup, zorunlu analizler sonucu sertifikasyon aşamasından geçerek “Mavi-Yeşil Organik Tarım Ürünü” logosu bastırılabilseydi diyebilirdik. O nedenle şu an için yetiştirdiğimiz ürünlere ‘Organik’ kelimesini kullanmanın yasal olamadığı ve doğal tarım ürünü diye nitelendirmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu yanılgıya pek çok üretici ve pazarlayıcı maalesef düşüyor. Tezgahlarda ya da reyonlarda sıkça rastladığımız bir ifade olmasına rağmen ne yazık ki ifade edilen her ürün organik değildir. Umarım ve dilerim ki tarıma gönül vermiş ve insan sağlığını ön planda tutan üreticilerimizin sayısı artar ve insan eliyle tahribata uğrayan yada uğratılan ekolojik denge yeniden sağlanır.”
-Bu kadar kolay telaffuz ettiğimiz “Organik Tarım” kelimesini kullanmadan bir daha düşünmek lazım. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Hatice Demir: “Biz doğal tarım yanlısı üreticiler olarak ekosistem adına üzerimize düşen görevi yapmanın verdiği rahatlığı yaşıyor, siz yayın organlarına da sesimizi duyurduğunuz için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ürünlerimiz pazara sunulmuştur. Artık takdir tüketicinin…”
Bizde sizlere verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyor ve bol kazançlı hasat diliyoruz.
Üretici Hamit Demir ve Organik Tarım Teknikeri olan eşinin tüm üreticiler için teknik anlamda yardımcı olabileceklerini belirttiler.