Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

KSÜ Başarısını Patentledi

KSÜ Başarısını Patentledi
17.08.2018
A+
A-

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim elemanları Prof. Dr. Ahmet Kaya, Öğr. Gör. Muhammed Safa Kamer ve Nalbantbaşı Tel Kadayıfları firmasından Murat Nalbantbaşı tarafından geliştirilen ‘Yağ Isıtmalı Otomatik Kadayıf Üretim Makinesi’ Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı.

‘Yağ Isıtmalı Otomatik Kadayıf Üretim Makinesi’, kadayıfın tek bir makinede, aynı kıvamda, hijyenik ve seri bir şekilde üretilmesinin yanında, pişirme sacı üzerine dökülen kadayıfın, istenen kıvamda pişmesi için gerekli olan pişirme sacı yüzey sıcaklığını sağlamak için geliştirilen yeni yöntemle önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor.

Üretim sırasında bir kişinin kontrolünde, kadayıf üretiminin el değmeden, aynı kıvamda, seri ve hijyenik bir şekilde otomatik olarak tek bir makinede yapılması sağlanarak, hem zaman hem personel maliyetleri açısından önemli bir tasarruf sağlanıyor. Makine birim maliyetini en aza indirerek, üretim başına gelirde önemli bir artış sağlıyor.

Hem geleneksel hem de makineleşme ile kadayıf üretiminde kullanılan ısıtma yöntemi, geliştirilen makinede daha sağlıklı ve daha ekonomik olan bitkisel yağın kapalı devrede ve kontrollü ısıtılarak silindirik pişirme bloğun içinde dolaşımı güvenli bir şekilde sağlanıyor. Bu yöntemde bir enerji depolayıcısı olarak bitkisel yağın kullanılmasıyla, pişirme sacı yüzey sıcaklığını LPG tüp gaz, fuel oil ve mazot yakarak sağlayan makinelere göre % 60 oranında tasarruf sağlanmakla beraber ürün, üretici ve çevre için oldukça temiz üretim imkanı sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.