Nuh Arif Çalık (Nuhca Arif) Kimdir?
Arif Çalık, Hicri 1305 (Miladi 01.07.1889) Maraş’ta doğmuştur. Babası İbrahim Bey aslen Kayserili Çalık ailesinden olup, annesi Maraşlı Erayman sülalesinden Havva Hoca Hanım’dır. Maraş Akçakoyunlu Mahallesi Hane No: 229’a kayıtlıdır. Üç evlilik yapmış olup eşleri; Fatma, Elif ve Ayşe’dir. Bu hanımlardan üç oğlan ve üç kızı olmuştur. 26.02.1972 tarihinde Kahramanmaraş’ta vefat etmiştir. CHP’den tek parti döneminde Göksun belediye başkanı olarak seçilmiştir. Arif Çalık’ın amcası Kayseri’de Atatürk döneminde Kayseri milletvekili olmuş ve Adalet Bakanlığı yapmıştır.
Arif Ağa’nın babası İbrahim, ailevi nedenlerle (kan davası) Maraş’a yerleşmiştir. Arif Ağa çok küçük yaşlarında babasını kaybetmiş ve kendisini annesi Ayşe Hatun büyütmüştür. On iki veya o üç yaşlarındayken dayısı Nuh ile seyyar manifatura satıcılığına başlamış ve bu vesile ile Göksun’a gelip gitmiştir. Bu arada diğer dayısı Mükremin Erayman Höksun’a manifatura dükkânı açmıştır. Arif Ağa da Mükremin dayısının yanında manifatura dükkânında çalışmaya başlamıştır. Arif Ağa, bir yandan ticaret yaparken, diğer yandan da Göksun’da arazı satın almaya başlamış ve bir çiftlik kurmuştur. Arif Ağa arazileri alıp çiftlik kurunca Göksun’a yerleşmiştir.
Damadı Mehmet Tanış, kaynatası Arif Ağa’dan şöyle bir anekdot nakletmektedir. ‘Arif Ağa dayısı Nuh Baba ile Göksun’a atlarla manifatura götürürlerken Saraycık Beli’nde haramiler tarafından soyulurlar. Eşkıyalar kervanlarına el koyarlar. Nuh baba; ‘yandınız Göksulular! Bunun parası sizden çıkar’ demekten kendini alıkoyamaz.
Arif Ağa ilk evliliğini 1911 yılında yapmış, bu evlilikten iki oğlu iki kızı olmuştur. Eşi Ayşe Hanım sürekli Maraş’ta oturmuş ve Göksun’u hiç görmeden vefat etmiştir. Eşi Ayşe hanımın ölümünden on altı yıl sonra ikinci eşi aslen Mehmetbey köyünden Mahmut Çavuş’un kızı Fatma (Polat) hanımla 1940 yılında evlenmiştir. Bu evlilikten Nuh Naci ve Ayşe (Çalık) Tanış adlı iki çocuğu olmuştur.
Yine Mehmet Tanış’ın verdiği bilgileye göre; Tahsin Hüdai oğlu Arif Çalık’ı Maraş’a çağırarak Göksun’da Demokrat Partiyi kurmasını talep eder. Oda zorluklar içinde Demokrat Partiyi kurar. Tahsin Bey’le Göksun’un bütün köylerini gezerler. Zaman geçtikten sonra Arif Çalık Demokrat Partiden vazgeçer. Partiden ayrıldıktan sonra; ‘size bin lire vereyim de Demokrat Partiden vazgeçin der’ ama hiç kimse ayrılmaz. O zaman şöyle der: ‘Benim bir sözümle Demokrat Partiye geçenleri bin lira verdiğim halde vazgeçiremedim’ diyerek sitemini bildirir.
Arif Ağ, yakın dostları Aslanbey ve Evliya Mustafa Efendi ile Maraş mücadelesin ön saflarda yer almıştır. Çete kıyafetini giymiştir. Kendisi Maraş mücadelesinde yer alan abalılardandır. Çünkü Maraş mücadelesinde yer alan Göksunlular ABALILAR denilmekteydi. Kızı Ayşe Tanış hanımefendiye anlattığına göre şöyle demektedir: ‘Yirmi iki gün yirmi iki gece düşmanla savaştık. Bir gece Evliya Mustafa Efendi ile beraber kurtuluş mücadelesi sebebiyle bir eve toplantı için giderken Frazsızlar Evliya Mustafa Efendiyi vurdular. Ben ise kurtuldum. Bu vurulan ben de olabilirdim’ demiştir.
Ayşe Hanım, babasının ne zaman Belediye başkanlığı yaptığını bilmediğini ifade etmektedir. Zekeriya Köroğlu ise; Nuhcu Arif bundan 75 yıl önce belediye başkanı idi. Atatürk ölmeden birkaç ay evvel belediye başkanı olmuştur. 1936 yılında belediye başkanı idi. Halk Partisinden belediye başkanı oldu. Arif Ağa belediye başkanlığına aday olunca karşısına sadece Riza Türkkan’dan başka kimse aday olmadı.
Arif Çalık döneminde hizmeti olarak birçok çalışma yapılmıştır. Ancak akılda kalanlardan biri Paşa Pınarı ve diğeri de Tepebaşındaki üç katlı ahşap postane binasıdır.
KAYNAK:GÖKSUN BELEDİYE TARİHİ