Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Tarihi Maraş Kalesi Bayramdan Sonra Açılıyor

Tarihi Maraş Kalesi Bayramdan Sonra Açılıyor
23.05.2020
A+
A-

Tarihi Maraş Kalesi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Ramazan Bayramı sonrasında çevre düzenlemesi tamamlanan Tarihi Maraş Kalesi’nin halkın hizmetine açılacağını söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 3 bin yıllık geçmişi bulunan Tarihi Maraş Kalesi’nde çevre düzenleme ve bakım çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, Ramazan Bayramı sonrasında halkın hizmetine açacaklarını söyledi.

Küçük Teleferik Sistemi Kuracağız

Kültür Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarının ardından kalenin tekrar Büyükşehir Belediyesine devredildiğine dikkat çeken Başkan Güngör: “Tarihi Maraş Kalemizde çevre düzenleme ve bakım çalışmalarını tamamladık.

Bundan sonra kalemiz için üç aşamalı çalışmalarımıza başlayacağız. İlk etapta kalemize araç girişini minimize edeceğiz. Aşağı kısımlarda parklanma yerleri yaparak araç çıkışı durduracağız. Yürümede zorlanan hemşerilerimiz için de aşağıdan buraya akülü araçlarla çıkışı sağlayacağız. Bunun yanı sıra kalemizin etrafında kalemizin tarihi dokusuna uygun cephe iyileştirme ve dönüşüm çalışmaları yapacağız. Aşağı kesimde otoparkın olduğu bölgeden Acemli Camiine kadar alanda kamulaştırma çalışmaları yaparak oradan -Anıtlar Kurulu’ndan izin alabilmemiz durumunda-  kalemize çıkış için bir asansör ya da küçük bir teleferik sistemi ile kaleye çıkış sağlayacağız.

Bayrak direğinin olduğu bölgede Milli Mücadelemize uygun bir şekilde çalışma yapacağız. Çünkü ziyaretçilerimiz oraya geldiği zaman hem resim çektirsinler hem de o tarihi yaşasınlar istiyoruz. Anıtlar Kurulu’ndan izin alabilmemiz durumunda yapacağımız bir diğer husus ise surların üzerine yürüme mekanları ve seyir terasları oluşturmak. Bir diğer husus ise kalemizi araç girişine kapattıktan sonra kaleye girişin tarihi kapısından olması ve çıkışta ise kalemizin tarihine ilişkin, tarihçilerimizin hazırlayacağı tanıtım metinlerine yer vererek insanların kalemiz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak” diye konuştu.

Bayrak Yolu Oluşturacağız

Kale ve civarında çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Başkan Güngör: “Şehirlerin kimlikleri ve tarihleri var. Bunları yaşatmak lazım. Bizim şehrimizin tarihini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için övündüğümüz ve haklı olduğumuz bir tarihimiz var. Bu tarihimizi yaşatmak için de Ulucamii’den kalemize kadar bir Bayrak Yolu oluşturacağız. Bu projede Ulucamii’ye gelen bir kişiyi o tarihi yaşatarak kaleye kadar ulaştırsın istiyoruz. Bu şehre değer kazandıracak kültürel bir kimlik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kapalı Çarşı’dan cephe iyileştirme başlıyor

Çalışmaların bununla sınırlı kalmayacağının altını çizen Başkan Güngör sözlerine şöyle devam etti: “Ulucami’den İşbankasına kadar olan bölgede Kapalı Çarşımızda cephe iyileştirmesine başlıyoruz. Projemiz tamamlandı. Birkaç örnek çalışma yaparak eksik gedik bir şey var mı ona bakacağız. Bazen bütüncül çalışma yaptığınızda eksikleri gidermek zor olduğu için birkaç örnek çalışma yapıp bakacağız ve yolumuza o şekilde devam edeceğiz.”

Başkan Güngör daha sonra basın mensuplarının kendisine yönelttiği soruları da cevaplandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.